Tuto jarní bylinku asi nemusím dlouze představovat, za posledních několik let se celkem dobře usídlila v našich kuchyních. Je to vlastně první rostlinka, kterou nám příroda po dlouhé zimě nabízí a je doslova nabitá účinnými látkami.

Mezi ně patří například výrazný obsah vitamínu C, který jako antioxidant stimuluje tvorbu bílých krvinek, které jsou důležité pro naši imunitu. Další zásadním prvkem je antibakteriální allicin (podobně jako klasický česnek a cibule), který mu dává charakteristickou vůni. Tato látka je účinná při nachlazení, chřipce, respiračních onemocněních, angínách a dalších. Medvědí česnek dále pomáhá stabilizovat krevní tlak, pročišťuje ledviny, zabraňuje rakovinotvornému bujení či ničí parazity v našem těle.

Celkově nás tato bylinka dokáže postavit na nohy. A to doslova. Tím, že se musíme zvednout z gauče, obléknout se a vyrazit pro něj ven do probouzející se přírody na skvělou procházku nebo na kole. My tady v Polabí máme tu výhodu, že v tuto chvíli roste v lužních lesích podél Labe a máme ho na dosah ruky (samozřejmě v lese se chováme ohleduplně). Můžeme tedy z jeho zásob čerpat, dokud je v plné síle.

Poprosila jsem naši klientku a profesionální kuchařku Pavlínu Málkovou o její tipy na použití česneku v kuchyni. Pavlína jako zkušená kuchařka vaří „od oka“, tedy v receptech nehledejte přesný rozpis, ale hlavně inspiraci, jak tuto bylinku zařadit do vašich receptů.

 

Moje oblíbená polévka je bramborový krém s medvědím česnekem

Na oleji orestuji cibulku, přidám na kousky nakrájené brambory, které pěkně zarestuji. Osolím, opepřím a zaleju zeleninovým vývarem. Po uvaření brambor, odstavím a přidám hooodně medvědího česneku. Do hladka rozmixuji. Přidám trochu másla a čerstvé lístky majoránky. Jako vložka se může opéct do křupava kváskový chléb…

Pak mám ráda pomazánku z červené řepy a medvěda

Řepu (předvařenou vakuovanou) nastrouhám, přidám cream cheese, tvaroh, strouhaný sýr (např. sýr z Polabí), sůl, pepř a medvěda. Ozdobte řeřichou nebo jinými micro greens.

A pak je tu samozřejmě klasické pesto

Medvědí česnek, parmezán, himalájská sůl, olivový olej a orestované piniové nebo jiné ořechy rozmixujeme dohladka. Vydrží v lednici hodně dlouho a můžeme pak libovolně přidávat do těstovin, na rozpečenou bagetu, chleba, nebo opéct kuřecí či krůtí plátek, potřít pestem, na to nakrájené rajče a mozzarella a vše zapéct. K tomu třeba klasická bramborová kaše či batátovo parmazánové pyré. Nebojte se zapojit fantazii.

Dobrou chuť!