Měsíc září má mnoho z nás spojený s koncem letního nicnedělání a s opětovným nastolením školního režimu a povinností. Já září miluju kvůli tomu, že nám příroda v tuto roční dobu nabízí to nejlahodnější slaďoučké ovoce a zeleninu. Právě teď je sklizeň na svém vrcholu. Můžeme se těšit z úrody švestek, hrušek, jablíček a také z, v posledních letech tolik oblíbené, červené řepy a dýně.

Připravila jsem si pro vás recept na výborný křupavý koláč se švestkami a ostružinami a na pohankové rizoto s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy.

Křupavý koláč se švestkami a ostružinami

220 g mouky (100g hladké a 120g celozrnné špaldové)
50 g třtinového nebo kokosového cukru
60 g másla
35 g sádla
1 lžička citrónové šťávy
špetka skořice
špetka soli
50 ml studené vody
30 g mletých mandlí nebo ovesných vloček

Na náplň:
400 g švestek
100 g ostružin
30 g třtinového nebo kokosového cukru
špetka skořice, vanilky a kardamomu
lžička citronové šťávy
1 vejce na potření těsta
2 lžíce meruňkové marmelády (ohřáté) na potření ovocné náplně po upečení kvůli lesku 😉

Postup:
Smícháme obě mouky s cukrem, skořicí a solí. Přidáme na malé kousky nakrájené studené máslo i sádlo a rychle rukama promneme na drobenku. Pak vmícháme citronovou šťávu a studenou vodu a uhněteme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a připravíme si ovocnou náplň.
V míse smícháme na čtvrtiny nakrájené švestky s ostružinami, cukrem, kořením a citronovou šťávou.
Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho do kruhového nebo oválného tvaru. Nejlépe to jde mezi dvěma listy pečícího papíru. Přeneseme na plech a na těsto nasypeme mleté mandle nebo ovesné vločky, ale zhruba 4 cm od kraje necháme těsto volné.
Na těsto rovnoměrně nasypeme ovoce, okraje přes něj přehneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud chcete, posypte okraje zlehka cukrem, vypadá to efektně a rustikálně.
Dáme péct na 15 minut, poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut do zezlátnutí těsta. Po upečení potřeme náplň koláče rozehřátou meruňkovou marmeládou, aby se ovoce hezky lesklo.

P.S. Nejlépe chutná ještě zatepla se lžící zakysané smetany!

Pohankové rizoto s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy

100 g pohanky
100 g rýže kulatozrnné na rizoto (arborio nebo carnaroli)
2 bulvy červené řepy, uvařené nebo upečené
1 lžíce ghí (přepuštěné máslo) a 1 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru (nebo více podle potřeby) na podlití
100 ml bílého vína
1 malá cibule – nakrájená
1 stroužek česneku – nakrájený
1 řapík celeru – nakrájený
hrst parmezánu – nastrouhaný na jemno
čerstvý kozí sýr
hrst vlašských ořechů, lžička medu
sůl, pepř, čerstvý nebo sušený tymián a rozmarýn

Postup:

1 bulvu řepy nastrouháme najemno a druhou rozmixujeme s vývarem. Na ghí a oleji orestujeme cibuli, česnek a řapíkatý celer. Po chvíli přidáme rýži a pohanku a osmažíme, aby se každé zrnko obalilo tukem. Vlijeme bílé víno a mícháme do jeho vyvaření. Poté vlijeme část řepového vývaru. Jemně mícháme a v přilévání vývaru pokračujeme do změknutí rýže a pohanky, což bude trvat asi 15-17 minut. Rýže by neměla být rozvařená, ale měla by zůstat “al dente”. Vsypeme nastrouhanou řepu, přidáme sůl, pepř a bylinky. Nakonec vmícháme parmezán a na talířích zdobíme rozdrobeným kozím sýrem a ořechy, které jsme krátce opražili na sucho na pánvi a přelili trochou medu.

Autor receptů, textu i fotografií: Lucka Martinová